Mesologie combineert inzichten vanuit de reguliere medische kennis met oosterse en complementaire geneeswijzen. De kennis van anatomie, fysiologie, pathologie, neurologie, biochemie en psychologie wordt gecombineerd met Ayurveda, Chinese geneeskunde, Orthomoleculaire geneeswijzen, Fytotherapie, Voedingsleer, Homeopathie en Filosofie.
Het gaat daarbij om de totale samenhang van ons hele lichaam, zowel fysiek als geestelijk.
Onze omgeving heeft een voortdurende wisselwerking met ons als mens. In principe is ons lichaam in staat om zich voortdurend aan te passen binnen de gezonde grenzen. Er kunnen echter omstandigheden zijn waarin ons lichaam dat niet meer goed kan en moet gaan compenseren. In de mesologie noemen we dat een disfunctie. Er ontstaan klachten, soms langzaamaan, soms acuut. Een disfunctie uit zich bij ieder mens weer anders. We zijn immers unieke wezens. De klachten die ontstaan zijn bijvoorbeeld spijsverteringsklachten, hoofdpijn, eczeem, gewrichtsklachten, vermoeidheid, etc. Let wel, de disfunctie heeft voor het lichaam zodanig een functie, dat het iets anders compenseert.
Een mesoloog zoekt, middels verschillende onderzoeksmethodes, naar dieperliggende oorzaak van de klachten. Het doel is het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren via voeding, leefstijl en supplementen. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning in de vorm van kruiden, voedingssupplementen of homeopathie.